2022-02-11 14:07:39• hírek • Agerpres

Iohannis: Az amerikai csapatok romániai jelenléte a NATO-tagállamok közti szolidaritás és kohézió bizonyítéka

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Az amerikai csapatok romániai jelenléte a NATO-tagállamok közti szolidaritás és kohézió bizonyítéka, és egyértelmű jele annak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett stratégiai partnere országunknak - jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légibázison.

A román államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettessel látogatott az 57-es számú légibázisra.

Iohannis kifejtette, Románia folyamatosan részt vállalt az euroatlanti biztonság fenntartásában, és jelentős mértékben hozzájárul az euroatlanti célkitűzések megvalósításához. 'Az önök jelenléte a szövetségi szolidaritás és kohézió bizonyítéka, és egyértelmű jele annak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett stratégiai partnere országunknak' - fogalmazott az elnök.

Azt is hangsúlyozta, hogy a NATO tagjaként és az Amerikai Egyesült Államok stratégiai partnereként Románia 'nagyon jól védett' ország, és minden szükséges biztonsági garanciával rendelkezik.

'Egyetlen román állampolgárnak sem kell félnie' - szögezte le az államfő, hozzátéve, hogy a román hadsereg 'rengeteget' fejlődött az utóbbi években, és minden forgatókönyvre fel van készülve. 'Ráadásul Románia a NATO-szövetség tagja, amely a történelem legerősebb katonai szövetsége' - nyomatékosította Iohannis.

Az elnök megismételte, hogy Románia következetesen tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát a hadsereg felszerelésére, operativitásának és ellenállóképességének növelésére fordítja.

Kitért arra is, hogy a NATO védelmi célzatú szövetség. 'Nem akarunk senkit megtámadni, nem akarunk senkit lerohanni, de garantálni akarjuk államaink biztonságát és polgáraink biztonságát. Ezt tesszük!' - jelentette ki.

Megerősítette ugyanakkor, hogy az Olt megyei Deveselu településen elhelyezett rakétapajzs kizárólag védelmi célokat szolgál, nem lehet támadásra felhasználni. 'Ismétlem, Románia biztonságos ország' - szögezte le Klaus Iohannis.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: